Positieve energie? Hier moet gewerkt worden!

Positieve energie? Hier moet gewerkt worden!

Voor mij draait alles om energie. En hoewel je het niet kunt zien of vastpakken, voelen kun je het wel. Energie stroomt, borrelt en bruist of energie stagneert en blokkeert. Sommige dingen kosten energie, sommige dingen geven energie. Je kunt overlopen van energie of je kan nergens meer energie voor opbrengen.

Energie is een middel en een doel. Het is wat je investeert om resultaat te behalen, maar ook wat je krijgt als je de juiste dingen doet. Bijvoorbeeld als wat je het liefst doet, samenvalt met dat wat je goed kan. Dan begint te bruisen, te borrelen van binnen.

Energie, enthousiasme, bevlogenheid en flow is jarenlang onderzocht en wordt vaak direct gelinkt met het behalen van succes en resultaat in werk. De positieve psychologie focust zich vooral op wat er is, je kracht en wat je wil creëren. Daar waar je je energie op richt, groeit. Hoe positiever een team, hoe beter de samenwerking en de oplossingsgerichtheid.

Soms kom ik in een team en voel direct een zware sfeer. Verkrampte gezichten, gemopper en weinig energie. Later blijkt dan de cultuur van het bedrijf erg gericht is op wat er fout gaat. Om van te leren natuurlijk. Het effect? Vrijwel alle energie gaat zitten in controle, in vastleggen en indekken. Er ontstaat angst, onveiligheid en de energie lekt weg. Zo maak je samen een plek waar maar weinig ruimte is voor creativiteit en innovatie. Aandacht voor een goede onderlinge verbinding en het structureel geven van positieve feedback kan die energie terugbrengen.

Alleen laat niet ieder team zich overtuigen. Want positieve feedback geven? Kijken naar wat er wel is? Dat is te soft, hier moet wel gewerkt worden.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *